Стабілізатори напруги захист електроприладів від змін в електромережі

Стабілізатори напруги: захист електроприладів від змін в електромережі

Важко уявити наше повсякденне життя без електроенергії. Користуватися різними електроприладами настільки просто, що люди й не згадують про характеристики струму, які викладались у школі на уроках фізики. Одна з цих найважливіших характеристик – напруга. На жаль, вона не завжди буває стабільною. Особливо взимку, коли до мережі під’єднується безліч обігрівальних приладів. Причому часто короткострокова зміна напруги може бути непомітною для людини, але має негативний вплив на електроприлади.

Особливо швидко від перепадів та зниженої напруги зношуються холодильники, оскільки вони працюють постійно. Для того, щоб зберегти у справності ваш холодильник, потрібен стабілізатор напруги. Придбати такий прилад можна на сайті https://stabilizatori.com/stabilizatory-naprjazhenija-ua/stabilizator-dlya-holodilnika-ua.

Які бувають стабілізатори напруги

Стабілізатор напруги – повністю автоматичний пристрій, до функцій якого входить обов'язок тримати напругу у вашому будинку постійною незалежно від того, яку напругу в будинок подають ззовні. Стабілізатори бувають різних типів:

  • релейні,
  • тиристорні,
  • симісторні,
  • електромеханічні.

Релейні стабілізатори https://www.056.ua/list/424971 широко представлені на українському ринку, причому здебільшого китайськими моделями. Вони досить прості за будовою та виконують потрібні функції за рахунок роботи вбудованих реле, які можуть розташовуватися на платі чи корпусі. Перемикання реле відбувається східчасто, з розривом фази. Зазвичай стабілізатор має від 4 до 8 реле. Чим більше реле, тим вища точність стабілізації. У таких стабілізаторів досить широкий діапазон робочих температур, висока завадостійкість і швидкість роботи, а також відносно низька ціна. До недоліків релейних стабілізаторів можна віднести: низьку перевантажувальну здатність (для довгої роботи пристрою небажано навантажувати його на 100%), обмежений ряд потужності, механічне зношування реле та виразний звук перемикання.

Електронні (тиристорно-симісторні) стабілізатори довговічніші, адже функцію реле у них виконують тиристори й мікропроцесори. Вони не виробляють великого шуму і мають дуже широкий діапазон потужності від 10 до 100 кіловат.

Як релейні, так і електронні стабілізатори є стабілізаторами східчастого типу. Це означає, що на відміну від застосовуваних раніше електромеханічних стабілізаторів, які, володіючи низькою швидкістю швидкодії, могли пропустити на побутову техніку високу / низьку напругу, східчасті мають високу швидкість реакції на зміну вхідної напруги. Це дуже важливо для функціонування холодильника, пральної машини, електричного котла. Великий вибір моделей стабілізаторів напруги для електрокотлів можна знайти на сайті https://stabilizatori.com/stabilizatory-naprjazhenija-ua/stab-dlya-kotla-ua.

Який стабілізатор напруги обрати?

Вибір стабілізатора залежить від типу мережі: якщо мережа однофазна, як у більшості будинків, тобто у мережі 220 вольт, є сенс встановлювати однофазний стабілізатор. Якщо ж у мережі 380 вольт, то не завжди необхідно ставити трифазний стабілізатор. Це залежить від того, чи будуть у вас працювати прилади на 380 вольт (наприклад трифазні електроплити, помпи). Якщо їх не буде, оптимальним рішенням буде покупка трьох однофазних пристроїв (по одному на кожну фазу).

Posted in стабілізатори and tagged .